Hamilelikte en sık karşılaşılan alerjik sorunlar solunum sistemine ait olan, astıma kadar ilerlemiş sıkıntılardır. Hamilelik sırasında hali hazırda astım hastası olan kadınların bir kısmı kendilerini daha iyi hissetseler de bir kısmında hastalık derecesi artabilir. Bu nedenle özellikle astım hastaları planlı bir gebelik yaşayacaklarsa konunun uzmanı doktorları ile işbirliği içinde olmalıdırlar. Gebelik sırasında kullanımının sakıncalı olduğu ilaçlara ara verilip daha güvenli ilaçlara geçilmesi gereklidir. Özellikle mevsimsel değişiklik gösteren hastalarda allerji ve gebelik iyi takip ve tedavi edilmelidir.
Astım hava yollarının daralması ve öksürük nöbetleriyle kendini gösterir. İlerleyen gebelik haftalarında bebeğin büyümesi ile akciğer kapasitesi azalır ve astım hastaları için ilaç ihtiyaçları değişebilir. Doğum şeklinin planlamasında da bu hastalığın normal doğum sırasında gebenin ıkınması önünde engel yaratmaması gerekir. Ayrıca bu solunum sıkıntısını arttıracak çevresel faktörlerden de gebe uzak tutulmalı soluduğu havada sigara içilmemesine özen gösterilmelidir. Kokulu kimyasallar, polenler, tüyler de kaçınılması gereken çevresel faktörlerdir.
Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarıklık yaratan allerik durumlar da olabilir. Bunların bir kısmı ürtiker olarak tanımlanır. Tedavide kadın doğum doktoru ve dermatoloji uzmanları birlikte çalışmalıdır. Hamilelikte başka hastalıkların ayırt edilmesinde gebelik kaşıntısı özel bir yer ve önem tutar o da ‘’gebelik kolestazıdır’’. Bebek ve anne için hayati önem taşıyan bu hastalık atlanmamalıdır. Basit kontakt dermatitler kullanılan ürünlere gelişen cilt reaksiyonlarıdır. Tedavileri basittir.