Adet düzensizliği nedir?
Sağlıklı bir kadında, dengeli çalışan hormonlar her ay düzenli adet görülmesini sağlar. Bir genç kızın adet görmeye başladığı ilk yıllarda adet düzensizliklerinin olması gayet doğaldır. Benzer şekilde kadınlarda menopoz öncesi (premenopoz) ve menopoz dönemlerinde adet düzensizliklerinin gözlenmesi de normal bir durumdur. Ayrıca gebelik döneminde ve emzirme döneminin bir kısmında adet görülmemektedir.
Ancak adet düzensizliğinin normal olmadığı durumlar da söz konusudur. Bunların başında hormon dengesizlikleri, genetik hastalıklar ve polikistik over sendromu gelir.
Adet düzensizliğine neden olan hormon dengesizlikleri
Düzenli adet görme, dengeli çalışan hormonlar sayesinde gerçekleşir. Adet görmede etkili olan hormonal aktiviteler beyin, yumurtalıklar ve rahim üçgeninde gerçekleşmektedir. Beynin tabanında yer alan hipofiz bezinden salgılanan FSH ve LH hormonları yumurtalıkları harekete geçirerek yumurtalıklara salgılanan FSH, LH hormonları, yumurtayı uyarır. Olgunlaşan yumurta rahime doğru yola çıkarken östrojen ve progesteron hormonları da rahim içi tabakasının etkileyerek adet döngüsünün tamamlanmasını sağlar.
Hormonların aşırı ya da yetersiz salgılanması sonucu ise adet düzensizlikleri gözlenmektedir.
Östrojen eksikliği; östrojen hormonu adet döngüsünde önemli rol oynamaktadır. Bu hormonun dengesiz salgılanması adet düzensizliğinin yanı sıra; erken menopoz, vajinada kuruluk, cinsel ilişki esnasında ağrı, vajinada sarkma memelerde küçülme, cinsel isteksizlik, ciltte kırışıklık, saç dökülmesi, östrojenin fazla salgılanmasına bağlı olarak yağ dokusu miktarının artması gibi pek çok soruna yol açabilmektedir.