Endometriozis (çikolata kisti) Nedir?
Rahmin en iç tabakasınınbir başka deyişle endometrium tabakasının rahim dışında (örneğin; karın boşluğunda, yumurtalıklarda veya vücudun herhangi bir yerinde) oluşmasına endometriozis denir.
Endometrium dokusunun yumurtalık içerisinde bulunmasına endometrioma veya çikolata kisti adı verilir.
Endometriozis (çikolata kisti) Nedenleri Nelerdir?
Hastalığın sebebinin ne olduğunu tam olarak bilinmemektedir. Fakat nedene yönelik geliştirilen bazı teoriler vardır:
- Genetik faktörler: Hastalık aile içinde aktarılma eğilimindedir ve bazı etnik grupları diğerlerinden daha fazla etkiler. Kişinin ailesinde endometriozis hastalığı olan birisi varsa, bu kişide hastalığın görülme riski normal popülasyona göre daha yüksektir.
- Ters yöne menstrüasyon olması: Adet kanamasıyla birlikte rahmi döşeyen endometrium dokusu vajina yoluyla vücuttan atılır. Eğer geriye doğru kanama olursa endometrial doku fallop tüplerinden karın boşluğuna akarak buradaki organlara yerleşip endometriozise neden olur.
- Bağışıklık sistemi ile ilgili bir problem nedeniyle vücudun hastalık ve enfeksiyona karşı doğal savunmasında sorunlar olması endometriozis gelişiminde etken olabilir.
- Kan dolaşımı veya lenfatik sistem yoluyla endometrium hücrelerinin vücudun çeşitli yerlerine yayılması ve çeşitli organlara yerleşmesi. Lenfatik sistem, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve bir dizi tüp ve salgı bezinden oluşur.
BU TEORİLERİN HİÇBİRİ ENDOMETRİOZİSİN NEDEN OLUŞTUĞUNU TAM OLARAK AÇIKLAYAMAMAKTADIR. DURUM,FARKLI FAKTÖRLERİN BİR KOMBİNASYONUNDAN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR.
Endometriozis (çikolata kisti) Belirtileri
Bu hastalık; bazı kadınlarda hiçbir belirti vermeden, ağrıya yol açmadan ortaya çıkabilmektedir. Ağrı duymayan kadınlar, genellikle gebe kalamama şikayetiyle doktora başvurduğunda ise hastalık ortaya çıkmaktadır. Rutin jinekolojik muayenelerde tespit edilebilen endometriozis;
- Cinsel ilişkide ağrı
- Adet ağrısı
- Karında şişlik
- Hiçbir belirti vermeyebilir
Endometriozis (çikolata kisti) Tanısı Nasıl Konulur???
Yukarıdaki belirtileri gösteren bir hasta geldiğinde,ultrasonografik olarak çikolata kisti görmemiz tanıya en yardımcı olacak bulgudur.
Bunun dışındaultrasonografik bulgulardaCA 125 yüksekliği nadiren de olsa kullanılabilir.
Endometriozis (Çikolata Kisti) Tedavisi Nasıl Yapılır?
En etkin tedavi cerrahidir.Fakat en sık kullanılan tedavi ilaç tedavisi ve takip olmalıdır.Çocuk arzusu olmayan kadınlarda cerrahi tedavi ön planda olmalıdır.4 cm.yi geçen çikolata kistlerinde de ön planda ameliyat düşünülmelidir.Bunun dışındaki vakalarda bize ameliyat düşündürecek durum hastanın ilaç tedavisine rağmen ağrılara dayanamaması olmasıdır.
*ŞU UNUTULMAMALIDIR Kİ,ENDOMETRİOZİS BİR SİSTEMİK HASTALIKTIR.YILLAR SONRA TEKRAR KARŞIMIZA ÇIKABİLİR.FARKLI ORGANLARDA NÜKSEDEBİLİR.GENELLİKLEMENOPOZ SONRASI DRAMATİK BİR ŞEKİLDE KAYBOLMAYA YÜZ TUTAR.