Genital Enfeksiyon Nedir?
Uzun süreli antibiyotik kullanımından hatalı hijyen uygulamalarına kadar birçok etken vajinanın doğal ortamını bozarak enfeksiyonların oluşumuna fırsat tanıyor.
Vajinanın doğal ortamında baskın olarak bulunan laktobasiller iyi huylu ev sahipleridir. Sayıca baskın olan bu mikroorganizmalar belli oranda asidik bir ortam oluşturarak diğer hastalık yapan mikroorganizmaların enfeksiyon yapmasına izin vermezler. Ancak vajinanın bu doğal ortamı gebelik, sık sık vajinal duş yapılması, antibiyotik kullanımı, genel bağışıklık sisteminin düşmesi, kokulu tampon, vajinal sprey kullanımı gibi nedenlerle bozulduğunda enfeksiyonlara fırsat yaratılmış olur.
_________________________
Genital Bölgede Enfeksiyon Belirtileri
Genital bölgede enfeksiyon belirtileri kişiden kişiye ve enfeksiyonun nedenine göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte en sık rastlanan genital enfeksiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Anormal miktarda vajinal akıntı artışı
- Koyu sarı, yeşil,kokulu,kahverengi veya köpüklü vajinal akıntı
- Genital bölgenin dış kısmında kızarıklıkların, siğil ve kabarcıkların ortaya çıkması
- Tuvalet anında, cinsel ilişki anında veya sonrasında vajinal bölgede yanma hissi
- Genital bölgede anlık şişliklerin ortaya çıkması
- Vajinal bölgede kaşınma
Genital Enfeksiyonlardan Korunma
Genital bölge enfeksiyonlarından korunmanın en kolay yolu bölgeyi temiz ve kuru tutmaktan geçer. Fakat bu bölge için vajinal spreyler veya ağır parfümlü sabunlardan kaçınmak gerekir. Vajinal duş, bölgede tahrişe neden olabilir ve daha da önemlisi enfeksiyonu gizleyebilir veya yayabilir. Ayrıca vajinada doğal olarak bulunan sağlıklı bakterileri yok ederek enfeksiyonu tetikler.
Genital bölgeyi sıcak ve nemi tutan giysilerden kaçınılmalıdır. Naylon iç çamaşırları ve külotlu çoraplar, dar kot pantolonlar, hava geçirmeyen spor şortları mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Aktif kültürler içeren yoğurt yemek enfeksiyon sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan genital enfeksiyon bulaşmasını önlemenin en iyi yoludur. Doktorunuz tavsiye ederse erken tanı için Pap smear da dahil olmak üzere her yıl tam bir jinekolojik muayene yaptırabilirsiniz.
Genital Bölgede Enfeksiyon Tanısı
Genital bölge enfeksiyonlarında sebebi teşhis edebilmek için hastanın tam olarak hangi şikâyetleri olduğu ve bunların ne zamandan beri devam ettiği sorgulanır. Enfeksiyon nedeniyle gelişen akıntının renk, doku, koku ve miktarının doğru şekilde tarif edilmesi doğru tanı için önemlidir. Testlerden doğru sonuç alınabilmesi için doktor ziyareti öncesinde duş alınmamalıdır. Bazı doktorlar aynı sebeple randevudan 24 – 48 saat önce cinsel ilişkiden kaçınılmasını isteyebilir.
Genital enfeksiyonların tanı ve tedavisi çeşitli zorluklar barındırır. Çünkü çeşitli enfeksiyonların klinik özellikleri benzerdir ve hastalığa özgü değildir. Birçok enfeksiyonda herhangi bir belirti yoktur. Ayrıca sahada mevcut olan ve tanıda kullanılan laboratuvar testleri her zaman güvenilir değildir. Karışık enfeksiyonlar yaygındır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tespiti durumunda eşlerin aynı anda tedavi edilmesi gerekir. HIV bulaşmış hastalarda genital enfeksiyonların tedavi başarısızlığı ya da tekrarlama riski yüksektir.
Genital Bölgede Enfeksiyon Tedavisi
Genital enfeksiyon tedavisi altta yatan nedenin saptanmasından sonra etkene yönelik olarak planlanır. Kullanılan genital enfeksiyon ilaçları da aynı şekilde etken mikroorganizmaya göre değişiklik gösterir. Örneğin bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar o bakteriye karşı etkili antibiyotikler kullanılarak tedavi edilir. Mantarların neden olduğu enfeksiyonlarda ise benzer şekilde antifungal ilaçlar kullanılır.