İdrar kaçırma 30 yaşın üzerindeki kadınların %25’inde görülen bir problemdir.
Kimi kadınların utanç gibi sosyal çekinceler nedeniyle hastaların doktora başvurmaması
yaşam kalitelerini ciddi oranda düşürmekte; hatta depresyon sebebi bile olabilmektedir.
Oysa ki kadınlarda idrar kaçırma problemi doğru bir tedavi yaklaşımıyla kadın hastalıkları arasında en kolay tedavi edilen hastalıklardan biridir.
İdrar kaçırmanın temel olarak iki çeşidi vardır. Birincisi stres inkontinans dediğimiz türdür ki, bu hastalar öksürdüklerinde, hapşırdıklarında, güldüklerinde,ağır bir yük kaldırdıklarında idrar kaçırırlar. Temel sebebi karın içi basınçtaki artıştır. İkincisi ise ”aşırı aktif mesane” adı verdigimiz hastalıktır ki bu hastalıkta idrar torbası gereğinden fazla kasılır ve buna bağlı olarak hasta ani sıkışma hissiyle tuvalete giderken idrarını kaçırır.Bu iki tip idrar kaçırma hastalığı ürojinekologların en sık karşılaştığı ve büyük oranda tedavi edebildikleri hastalıklardır.
Nasıl Tedavi Olurum?
Stres inkontinansı olan hastalarda önce kegel egzersizleri denenmelidir.Egzersizlerden fayda görmeyen hastalara %75-%90 arasında başarı oranları olan ameliyat seçenekleri sunulmalıdır.Bu ameliyatların çoğu uzman bir ürojinekolog tarafından kolaylıkla yapılabilen 10-15 dakika süren kısa ameliyatlardır. Hasta aynı gün evine gidebilir veya 1 gün yatışı gerekebilir.Aşırı aktif mesane hastalığı olan hastalar ise kesinlikle ameliyat edilmemelidirler.Bu hastalara ilaç tedavisi verilmelidir ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalara botox tedavisi yapılmalıdır.Botox tedavisinden de fayda görmeyen hastalara sakral sinir sütürasyonu seçeneği sunulmalıdır. Bu iki temel problemden başka nörolojik veya diyabetik sorunları olan hastalar da mevcuttur bu tip hastalar multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edilmelidirler. Bu durumlarda dahiliye ve nöroloji hekimlerinin de görüşü alınarak tedavi planlanmalıdır.
Tedavi olmam gerekir mi?
Tüm dünyada bu sorunun cevabı yaşam kalitesi ölçeğine bakılarak verilmektedir. Bu ölçekte 22 soru vardır. Bu soruların cevaplarından elde edilen puanı hekiminiz degerlendirmeli ve sizinle konuşarak tedavi olmanız gerekip gerekmediğine karar vermelidir.